Dimarts 17 Setembre 2019
Inici / Noticies / Un pas més cap a l’eficiència energètica de l’enllumenat públic de Vidreres

Un pas més cap a l’eficiència energètica de l’enllumenat públic de Vidreres

01/11/2016
L’Ajuntament de Vidreres ha enllestit els treballs de renovació de la xarxa d’enllumenat públic de la Fase 1 i 2 de Mas Flassià. Durant els últims mesos s’han canviat 78 punts de llum que hi havia originalment instal·lats i també san afegit 27 punts de llum nous, concretament s’han instal·lat 105 punts de llums en els carres Doctor Gil Vernet, Josep Pla, Tramuntana, Sant Jordi, Miramar, Pau Claris, Sant Cristòfol i Doctor Trueta i Avinguda de Mas Flassià. 

Durant aquests últims mesos s’ha substituït les columnes de llum, per unes de tecnologia LED. Amb la substitució de les antigues llumeneres de Vapor Mercuri, d’una potència 125W, per unes llumeneres molt més eficients de 26W, s’aconsegueix un estalvi de 50.544 kWh/any, que traduït en termes de consum energètic equival a més de 6.761 € anuals menys de les arques municipals. A més a més, en termes de contaminació Vidreres deixa d’emetre més de 15.163 Kg de CO2 equivalents.

L’actuació també ha comportat la necessitat d’obertura de rases per tal de portar a terme la substitució del calbejat elèctric, mesura que s’ha aprofitat des del consistori per soterrar i fer passar un nou cablejat de megafonia municipal per així millorar la comunicació en aquest espai de la vila.
Aquesta millora és significativa, ja que ha permès la legalització de la instal·lació i s’han eliminat les incidències d’aquesta zona que era especialment problemàtica abans del procés de renovació integral. I també, una forta reducció de la despesa del pressupost en consum i manteniment del vell enllumenat. Aquesta actuació ha comptat amb una subvenció de la Generalitat de 70.000 €.

Aquest projecte va més enllà, ja que és fruit de la determinació i persistència per completar la renovació total del sistema d’enllumenat municipal iniciada fa més de cinc anys. L’actuació preveia tres grans fases: Mas Flassià (acabada recentment), les Serres, la Carretera i un pla director de renovació de la resta del municipi amb un nivell d’inversió de 2 milions d’euros. Tot i així, el projecte s’ha anat adaptant a la situacions municipals: primer es va renovar l’enllumenat de l’Avinguda Costa Brava, coincidint amb l’arranjament de les voreres i la subvenció de la Generalitat. Després va arribar el moment de Mas Flassià, la primera part acabada a finals d’octubre i la segona a les acaballes. En tercer terme, en breu s’executarà l’enllumenat de la Carretera de Lloret, seguint el mateix estil de l’avinguda Costa Brava i aprofitant, tanmateix, l’arranjament de les voreres. Així les velles columnes se substituiran per un nou model que dignificarà el vial i aportarà una coherència estètica dels tres vials principals: Carretera de Lloret, Avinguda Costa Brava i Carretera de Sils.
Per altra banda, el projecte també ha contemplat un tractament específic del nucli antic. Aprofitant la renovació de l’enllumenat s’ha apostat per la substitució dels fanals per columnes noucentistes que embelliran a principis de 2017 tots els carrers del centre de la vila.

A part, és necessari destacar que un cop en marxa tot el projecte s’ha atorgat una subvenció a l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía) de crèdit a interès 0% per executar la resta del projecte integral de la renovació de l’enllumenat. Actualment, està obert procés de licitació pública per renovar la resta de nucli antic de Vidreres i a Aiguaviva Park, i es confia que s’executi durant l’any 2017.

En definitiva, aquest canvi suposarà una reducció dràstica de la contaminació lumínica i una millora substancial de la percepció dels nivells d’il·luminació dels carrers, així com també, una forta reducció de la despesa del pressupost en consum i manteniment del vell enllumenat.  

Segons l’alcalde, Jordi Camps, ha destacat que amb aquesta inversió es millorarà l’eficiència energètica en uns moments en què els recursos són limitats perquè l’obra suposarà una reducció de 100.000 euros anuals, pel cap baix. Aquesta legislatura l’Ajuntament renovarà tot l’enllumenat públic amb tecnologia LED convertint Vidreres en segurament el municipi més modern i eficient de la província de Girona en termes d’enllumenat.